10-08-2015

Syltede rødbeder

Jeg lovede en sød dame at lægge opskriften på de syltede rødbeder, hun havde fået serveret sammen med lammebiksemaden her i cafeen i weekenden, ind på bloggen.

Det sjove ved at sylte sine ting selv er, at man kan skabe formerne, som man lige har lyst. Denne omgang rødbeder blev skåret i lange strimler med en skræller af den slags, hvor skærelamellerne sidder i en vinkel af 90 grader på skaftet. Man kan også bare koge sine rødbeder med skræl på, indtil de er næsten møre (20-30 min), køle dem af, pille dem og så skære i skiver. Jeg strimlede dem rå og gav dem et lille opkog, til jeg syntes at sprød- og blødheden var perfekt.

1 kg rødbeder

Salt (til at komme i kogevandet)

 

Lagen

4,5 dl solbæreddike (eller æbleeddike)

2,5 dl vand + 0,25 dl koncentreret solbærsaft

2 styks stjerneanis

3 letknuste peberkorn

3 cm frisk peberrod i strimler eller skiver alt efter, om du gerne vil have, at der kommer lidt med i hver servering ELLER en hel bøtte af det strimlede, man kan købe i supermakederne

 

Sådan gør du:

HVIS DU KOGER BEDERNE HELE:

Skyl rødbederne fri for jord, og sæt dem over i en gryde med vand og salt. Kog i 20-30 min. indtil de er møre, pas på med at koge for længe, de skal være møre men ikke udkogte.

Når de er møre, giver man dem en tur under den iskolde hane.

Smut derefter skrællen af. Det er ikke svært - faktisk ret sjovt.

Når rødbederne er ordnet, skæres de i passende stykker (hvad man nu har lyst til og som passer til glassene de skal i) og putter dem i et par skoldede glas.

 

HVIS DU SKÆRER DEM INDEN, DU KOGER:

Skræl rødbederne.

Skær, skræl eller snit, som du vil have dem.

Kog dem kort i letsaltet vand.

Skyld under koldt vand. 

 

 

Lagen

Kom alle ingredienser til lagen, undtagen peberrod, i en gryde og kog op.

Tag lagen af varmen og tilsæt peberroden (hvis peberroden kommer med fra starten giver den en besk eftersmag).

Hæld den varme lage over rødbederne, luk glasset, og lad rødbederne trække mindst 3 dage i køleskabet, inden du spiser dem. Psst: mine fik kun to;)

Uåbnet kan de holde sig i ca et halvt år i køleskabet.