Hyggelige stunder på flaske

- bryghuset på Vester Vedsted Vingård har eksisteret siden vinteren 2016 -

Vester Vedsted Vingård Bryggeri 

I vinteren 2016 gik vinbonden og kedede sig en smule, der var stadig en måneds tid til vinterbeskæringen i marken, og med nogle tomme tanke i vineriet var fristelsen for stor. Ølbrygning måtte prøves af!

Nu brygges jævnligt - dog altid kun på regnsvejrsdage, for ellers er vi i markerne - for at kunne følge med flowet. 

Vi brygger indtil nu 2 forskellige øl under navnet Vester Vedsted Vingård. 

 

 

Den lyse - Kølschtype

“Drik den der, hvor der er højt til himlen”

Let, frugtig og syrlig øl.

Lav bitterhed, frisk og blød.

 

Den mørke - Altbiertype

“Drik den der, hvor skoven begynder”

Fyldig, let og mørk.

God sødme, blød humlebitterhed.

 

Øltyperne

 

Christiansfeld Bryghus

v/Xavier Malletier – køkkenchef på Vester Vedsted Vingård

 

Allerede for 6 år siden eksperimenterede et par venner og jeg med forskellige bryggemetoder hjemme i køkkenet i København. Inden jeg flyttede til Ribe, boede jeg et par år i Christiansfeld, hvor jeg etablerede Christiansfeld Bryghus. Efter at være flyttet til Christiansfeld blev jeg betaget af byens historie og alle dens smukke omgivelser. Der er 2 kirker, BrødremenighedensMuseum, det fine haveanlæg Christinero, den gamle mølle og et utal af mangfoldige steder, som har indflydelse på denne lille by og hele Danmark set i et historisk perspektiv. 

 

Dog var der noget, der manglede, syntes jeg… En dag fik jeg lejlighed til at smage en øl, der hedder Prætorius, brygget på Trolden Bryghus, og dér opstod idéen til at udleve en drøm; at etablere Christiansfeld Bryghus. 

 

Her har vi landbruget og dermed de primære råvarer, ølkulturen og madlavningen, der passer dertil, byens stærke brand i form af honningkagen samt byens unikke historie. Nu manglede jeg bare at finde opskriften på en bryg, der afspejlede byens identitet. Og ølopskrifter findes der enormt mange af! Ved hjælp af gode kontakter, historisk research og efter 2 års arbejde, er det nu lykkedes at finde frem til de 3 første øltyper i Christiansfeld Bryghus’ spæde historie. 

     

I dag forhandles øl fra Christiansfeld Bryghus i byens centrum hos Donslunds Vine. Charlotte Donslund, der med sin første bestilling gav liv til Christiansfeld Bryghus. Og ydermere kan alle varianterne nu nydes på Vester Vedsted Vingård.

 

De meget forskellige ølvarianter er ufiltrerede og upasteuriserede: La Blanche, Christiansfeld Classic, The Humleman A.P.A. og Timziskaner. 

 

Sådan lyder baggrunden for et bryghus, der nu ikke længere eksisterer. Men øllene lever videre, og med små justeringer kommer de i løbet af få måneder til at indgå i ølfamilien på Vester Vedsted Vingård – for det var her, kokken fandt sin endelige plads.

Christiansfeld Classic er mere atypisk, og det er også den, der har krævet mest arbejde for at kunne give den en unik karakter. Det er den øl, der for mig bedst afspejler Christiansfelds ånd. Det skulle være en pilsner, for byen blev grundlagt af den evangelisk-lutherske frimenighed: Brødremenigheden, der blev indstiftet i 1727 i Sachsen, Tyskland. Så stilen var der, men nu manglede identiteten. Der var brug for styrke, karakter og længde for at gengive Christiansfeldernes sjæl. Svaret kom til mig, da jeg en dag sad og spiste frokost - Herrnhut Rugbrød - selvfølgelig!

 

The Humleman A.P.A’en- (american pale ale). Amerikansk type, som det fremgår af dens betegnelse. Denne valgte jeg for at få en øl, der havde mere humle. A.P.A’en er en hyldest til al den humle, der vokser vildt langs vejene ved forårstid. Øllet er sammensat af tre typer malt og to forskellige sorter humle: Magnum og Cascade. Dens farve er klar kobber. 

 

La Blanchemed sine meget klare farve, en lav alkoholprocent og tydelige noter af citrusfrugter. Den indeholder 50% hvedemalt og 50% bygmalt. Bryggemetoden er belgisk. 

 

Timziskaner– (munkeøl). Fyldig, rund, mørk øl med god sødme og middel humlebitterhed. 9 % vol. Brygget til ære for min gode tidligere kokkekollega Tim