GALETTE DES ROIS

- som den serveres på Vester Vedsted Vingård

 

 

Butterdej

500 g mel

100 g smeltet afkølet smør

25 g vand

350 g smør - tempereret 

25 g mel til udrulning

 

Dan en pyramide af mel på bordet eller i en skål og lav en fordybning i midten. Hæl vand og det afkølede smør i. Bland mel, vand og smør til en homogen dej - ikke arbejd for meget med den.

Film dejen og læg den på køl en lille time. 

I mellemtiden forberedes det tempererede smør til videre forarbejdning. Placer smørret mellem 2 stykker bagepapir og rul den ud til et kvadret med en lille forhøjning i midten. 

Dejen tages ud af køleskabet, og der skæres et dybt kryds midt i dejkuglen. Ved at skære krydset er det nemt at udrulle dejen til et kryds. Dejen skal være 1-1,5 cm tyk. Placer smørret i midten af krydset og fold de 4 sider ind over smørret (pas på at der ikke er mel på den side af dejen, der vendes ind over smørret).

Nu påbegyndes rulleriet, der skal uføres med en vis mængde respekt og påpasselighed, så du til sidst står med et færdigt produkt, du kan være virkelig stolt af!

1. omgang

Dejen udrulles på langs til et rektangel, der er 3 gange så langt som den er bred. Hjørnerne skal være perfekt lige. Derefter foldes kanterne ind over hinanden, fold den øverste del først og så den underste ovenpå. Vær her igen opmærksom på, at der ikke er mel på den side af dejen, der foldes ind ad. Brug evt. en pensel til at fjerne evt. mel med. Udjævn dejklumpen en anelse med kagerullen. Det er meget vigtigt, at der ikke kommer hul på dejen på noget som helst tidspunkt. 

Dejen filmes og lægges på køl i 30 min. 

2. omgang

Dejen tages ud og lægges på et let meldrysset bord. Ved hver udrulning skal dejen vendes en kvart omgang. Dette er for at beskytte dejkanterne. 

Nu udrulles dejen til et rektangel og proceduren gentages som ved første omgang.

3. og 4. omgang

Udføres som ved 1. og 2. omgang.

Nu har du en butterdej, der er klar til at blive arbejdet videre med. Godt gået☺

----------------

Frangipan til 2 galetter

Supplerende ingredienser:

2 æggeblommer rørt med lidt vand til at samle butterdejen med. 

En ”fêve” fx en mandel eller en rød bønne.

----------------

Konditorcreme

Indgredienser

2 helt friske æggeblommer (55 g stykket - æggehviderne skal ikke bruges. Brug dem til skønne kys - se bonusopskrift længere nede)

40 g sukker

¼ stang vanilje eller ½ tsk. vaniljeekstrakt eller 1 tsk. vaniljesukker

20 g mel

2 dl mælk 

 

OBS! Tag smørret, som du skal bruge til mandelcremen, ud af køleskabet, så det er tempereret, når du skal bruge det. 

(Psst: måske du hører til gruppen af mennesker, der har smør permanent stående i en smørklokke på køkkenbordet klar til bagelejligheder eller teboller)

 

Sådan går du:

Pisk æggeblommer, sukker og vanilje sammen i en gryde. 1 dl mælk og al melet blandes i, og der piskes godt, så der ikke kommer klumper. Varm blandingen op, mens du pisker konstant. Tilsæt det sidste mælk og bring cremen til kogepunktet i ca. 5-8 minutter. Her er vi interesserede i at fjerne melsmagen og tykne cremen til ønsket konsistens. Hæld alt i en anden beholder og læg film på cremen, så det dækker helt - dette er for at undgå skind. Mens cremen køler af på køkkenbordet, går du i gang med mandelcremen. 

 ----------------

Mandelcreme

Ingredienser

60 g smør

60 g flormelis

2 stk. æg (helt friske. 55 g stykket)

75 mandelmel eller 60 g marcipan (der skal tages 20 gram flormelis fra, hvis du bruger marcipan i stedet for mandelmel

20 g hvedemel 

1 spsk. mørk rom fra piratland

 

Alt blandes med piskeris eller i din røremaskine til du opnår en homogen masse (der i øvrigt dufter noget så dejligt)

 

Last step!

Bland højtideligt de 2 himmelske blandinger, og nyd en lille skefuld, mens du mander dig op til udrulningen af butterdejen. Sæt blandingen på køl. 

 ----------------

Fremgangsmåde ved hjemmerullet butterdej

Den butterdej, du har lavet, skulle gerne veje 675 g. Denne klump deler du i 2. En klump på 375 g og den anden på 300 g. Udrul klumpen på 375 g til en cirkel på 55 cm i diameter til en tykkelse på 2,5 mm. Den anden klump udrulles til en diameter på ca. 30 cm. 

- selvfølgelig kan det sagtens laves med købt butterdej. Det skal man ikke skamme sig over;)

 

Opvarm ovnen til 210 grader på varmluft. 

Nu placeres den mindste dejskive på en bageplade beklædt med bagepapir. Fordel frangipanen på dejskiven med 2 cm fri dej hele vejen rundt - det er vigtigt! Lige så vigtigt er det at huske at lægge ’féve’en’ i. Pensel kanterne med æggeblomme, der er piskes med lidt vand. Derefter lægges den største dejskive ovenpå, og kanterne presses let sammen med fingrespidserne. Pensel galetten med resten af æggeblommen og snit et fint mønster med spidsen af en skarp kniv. Det originale mønster laves således: begynd fra midten af galetten og skær let i dejen i en halvbue ud til kanten. Dette gentages hele vejen rundt og bliver så fint så fint. 

 

Tilberedning

Kagen bages i 20 minutter eller indtil den har den rette kulør. 

----------------

Bonusopskriften

Marengs

4 æggehvider (120 g i alt) piskes skummende med et lille bitte nip salt. Tilsæt de første 120 gram sukker - pisk derefter indtil blandingen bliver stiv. Derefter tilsættes de sidste 120 gram flormelis.

 

Nu kan du lade fantasien få frit spil. Kom marengsen i en sprøjtepose med stjerne eller rund tylle og lav fine kys til dem, du holder af, fuglereder til pavlovabunde, når der skal knas til isen, eller klask med en ske marengsen i store klatter på bagepladen, eller hvad du ellers har lyst til. Fri leg i køkkenet, som vi siger hos os! Bagetiden afhænger selvfølgelig af, hvilken form du vælger. 

 

Marengsen bages v. 80 grader, indtil den er helt tør i midten, regn med 3 timer og op. Hvis du er til chewy marengsmidter, så giv lidt mindre. 

 

Rigtig god fornøjelse!

Xavier og Marie Malletier

 

 

 

 

 

Lidt baggrundsviden om ’Galette des Rois’

Galette des rois spises i hele Frankrig for at fejre de Hellige 3 Kongers besøg hos Jesusbarnet d. 6. januar. Kagen består af en butterdej bagt omkring en frangipan. Inde i kagen gemmer sig en ’fève’, som kan være en lille porcelænsfigur, en mandel eller en tør bønne. Kagen sættes på bordet og deles i det antal munde, der skal nyde den. Den yngste placeres under bordet, og den ældste i huset spørger, mens denne peger på et stykke, hvem der skal have stykket. Den yngste siger et navn, og sådan fortsætter fordelingen. Derefter spises kagen og den heldige finder få en krone på, og må bestemme resten af dagen. 

 

Traditionen med at spise kagen på denne måde kan spores helt tilbage til romertiden, hvor det var en lodtrækning mellem slaverne til herrernes store fornøjelse. Den ”heldige” vinder måtte bestemme for en dag, hvorefter denne blev slået ihjel eller nok mere sandsynligt vendte tilbage til sit sørgelige liv som slave.