VINGÅRD - DESTILLERI - BRYGHUS - RESTAURANT
BRYGHUS
Bryghuset på Vester Vedsted Vingård ved Xavier Malletier stopper ved udgangen af september 2024. De sidste flasker kan stadig nydes i restauranten eller købes hjem fra hylderne.
Vinproduktionen har brug for pladsen på vingården, og bryghuset leder efter nye lokaler for at kunne genoptage produktionen.
"Historisk" tekst:) :
I vinteren 2016 gik vinbonden og kedede sig en smule, der var stadig en måneds tid til vinterbeskæringen i marken, og med nogle tomme tanke i vineriet var fristelsen for stor. Ølbrygning måtte prøves af!
Nu er ølbrygningen blevet overtaget af Vingårdens Køkkenchef og svigersøn, Xavier, der dog altid kan bede vinbonden om en hjælpende hånd til ditten og datten, skulle behovet opstå.
Vi brygger 6 forskellige øl samt en påskeøl og en juleøl under navnet Vester Vedsted Vingård.
Øltyperne og historien bag
Xavier Malletier – køkkenchef på Vester Vedsted Vingård
"Allerede i 2013 eksperimenterede et par venner og jeg med forskellige bryggemetoder hjemme i køkkenet i København. Inden jeg flyttede til Ribe, boede jeg et par år i Christiansfeld, hvor jeg etablerede Christiansfeld Bryghus - hvilken var en stor drøm, der gik i opfyldelse." Xavier Malletier, køkkenchef, brygger og destillatør på Vester Vedsted Vingård.
I dag forhandles øl fra Vester Vedsted hos Donslunds Vine, Christiansfeld. Ydermere kan øllene købes og nydes hos Barok i Ribe og Vadehavscentret i Vester Vedsted.
De meget forskellige ølvarianter er ufiltrerede og upasteuriserede: La Blanche, Christiansfeld Classic, The Humleman A.P.A. og Timziskaner. Vi brygger naturligvis også en juleøl, der bliver tilsat økologisk honningkage bagt med lokalt mel og honning.
Christiansfeld Bryghus eksisterer ikke længere. Men øllene lever videre, og de indgår nu i ølfamilien på Vester Vedsted Vingård – for det var her, kokken fandt sin endelige plads.
Christiansfeld Classic er mere atypisk, og det er også den, der har krævet mest arbejde for at kunne give den en unik karakter. Det er den øl, der for mig bedst afspejler Christiansfelds ånd. Det skulle være en pilsner, for byen blev grundlagt af den evangelisk-lutherske frimenighed: Brødremenigheden, der blev indstiftet i 1727 i Sachsen, Tyskland. Så stilen var der, men nu manglede identiteten. Der var brug for styrke, karakter og længde for at gengive Christiansfeldernes sjæl. Svaret kom til mig, da jeg en dag sad og spiste frokost - Herrnhut Rugbrød - selvfølgelig!
The Humleman A.P.A’en- (american pale ale). Amerikansk type, som det fremgår af dens betegnelse. Denne valgte jeg for at få en øl, der havde mere humle. A.P.A’en er en hyldest til al den humle, der vokser vildt langs vejene ved forårstid. Øllet er sammensat af tre typer malt og to forskellige sorter humle: Magnum og Cascade. Dens farve er klar kobber.
La Blanche med sin meget klare farve, en lav alkoholprocent og tydelige noter af citrusfrugter. Den indeholder 50% hvedemalt og 50% bygmalt. Bryggemetoden er belgisk.
Timziskaner– (munkeøl). Fyldig, rund, mørk øl med god sødme og middel humlebitterhed. 9 % vol. Brygget til ære for min gode tidligere kokkekollega Tim.
Følgende 2 øl var de første, der blev brygget på Vester Vedsted Vingård, de hører til, og bliver traditionen tro brygget hvert år i rigelige mængder:
Den
lyse - Kølschtype. Let, frugtig og syrlig øl. Lav bitterhed, frisk og blød.
Den mørke - Altbiertype. Fyldig, let og mørk. God sødme, blød humlebitterhed.
.
Vester Vedsted Vingård - V Vedsted Vej 64, 6760 Ribe. Tlf. vingård: +45 31246587. Mail: kontakt@vvvingaard.dk CVR: 32856950
Restaurant Vingårdens Bord - V Vedsted Vej 64, 6760 Ribe. Tlf. +45 52340903 kontakt@vvvingaard.dk CVR: 40332502